Guia d’activitats i festes assenyalades entorn al poble de Vilanova de la Sal
Visita el poble
Vilanova de la Sal, s’originà a Privà, un poble medieval fundat a mig segle XII. A mitjans del segle XIV, la població començà a establir-se en terres més senzilles de cultivar, fent el nucli de Vilanova de Privà, i Privà acabà en ruïnes. Se’n conserven les restes de l’església de Santa Margarida de Privà que podeu visitar. De tot el conjunt queda dempeus la nau de l’església dedicada a Santa Margarida i un tros de l’escala de cargol que conduïa al campanar.
Al bell mig del poble, trobareu l’església parroquial romànica de Santa Maria de Vilanova on s’hi conservaren entre el 1906 i el 1967 les restes dels comtes d’Urgell, traslladades temporalment del monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes.
Per acabar la visita al poble, podeu visitar les restes de la capella de Sant Miquel, en ruïnes. Recorda que pots visitar aquests llocs conjuntament amb altres punts d’interès i realització d’activitats de la zona a través de visites concertades. Informa’t a www.ascalfo.cat
Les salines de Vilanova de la Sal
Des de temps immemorials els habitants de Vilanova de la Sal, es proveïen del recurs de les Salines per la supervivència dels veïns, a més de l’aigua dolça d’una font que brollava coneguda amb el nom Fontdolç. La fortuna de les salines del terme portaren el canvi de denominació del municipi que originalment es va crear com Vilanova de Privà.
De les salines de n’extragueren entre 60 i 100 tones de sal, i s’explotaren comercialment des de l’edat mitjana fins al 1989; en l’actualitat s’està començant a explotar-les com a reclam turístic. Hi ha interessants visites guiades a les Salines de Vilanova de la Sal i als emplaçaments naturals on estan situades, on s’explica la seva formació, el seu funcionament i el futur projecte de gestió de les salines, tasts de flor de sal de la mateixa salina i visualització de diferents experiments amb l’aigua salada. Informa’t a www.ascalfo.cat
Per més informació pots consultar: lessalines.blogspot.com.
La Platja de Vilanova de la Sal
Molt a prop dels apartaments Cal Ribero (10 minuts en cotxe), trobarem una tranquil·la zona, simulant una platja on gaudirem de l’aigua fresca del pantà de Camarasa, veurem la naturalesa que l’envolta i us podreu refrescar.
Per arribar-hi heu de seguir per la carretera LV-9045, fins que arribem al pantà. Abans que la carretera arribi al pantà, trobareu una camí de pedres a la dreta que haureu de fer a peu o en bicicleta per arribar a la platja de Vilanova de la Sal.
Ermita de Montalegre
Des de el mateix poble de Vilanova de la sal, agafeu la pista que puja a l’ermita. Trobareu el camí indicat a la sortida del poble, davant els apartaments.
Es tracta d’una ruta que podeu fer a peu o bicicleta, de dificultat moderada, on trobarem forts pendents ja que l’ermita es troba situada al cim de la serra del Montroig. Ens deixa unes immillorables vistes de Vilanova de la Sal, la plana de Balaguer i el pantà de Camarasa, motiu pel qual es coneix també amb el nom de mirador de la Noguera. Aquesta ruta té una durada aproximada de 50 minuts.
Per a més informació d’aquesta ruta (i el cim del Mont-Roig), consulteu: http://www.naturalocal.net/municipi/itineraris/vilanova-de-la-sal/74#ruta
També pots visitar l’ermita conjuntament amb altres punts d’interès i realització d’activitats de la zona a través de visites guiades concertades. Informa’t a www.ascalfo.cat.
El Balcó de Santa Linya o Balconet
Des del poble de Santa Linya (a deu minuts en cotxe de Cal Ribero), trobareu la pista forestal que us portarà al balcó de Santa Linya. Després d’una ruta de 4.5 km. (60 minuts aproximadament) arribareu a un penya-segat on podeu gaudir d’unes vistes immillorables de tota la vall i les muntanyes que formen part del Montsec i el pre-Pirineu català. Tot i que és tracta d’una ruta de dificultat moderada, cal comentar que al final del camí es troba una fort pendent per arribar al Balconet.
Ermita de Sant Pere de Queralt
Si voleu continuar fent ruta, des de el Balcó de Santa Linya podeu continuar per una ruta de dificultat alta degut a les seves forts pendents de 3.5km aproximadament.
Impressionant per la seva ubicació, l’església de Sant Pere es troba al cim d’un esperó rocallós situat dins el barranc de Sant Pere que l’hi dona nom.
Per les seves característiques tipològiques i constructives, aquesta església s’inscriu dins una arquitectura de fórmules llombardes, i a l’estil de les altres esglésies de la regió, es pot considerar una obra bastida a cavall del segle XI i XII.
També pots visitar l’ermita conjuntament amb altres punts d’interès i realització d’activitats de la zona a través de visites guiades concertades. Informa’t a www.ascalfo.cat.
Altres rutes de senderisme pel Montsec: a la pàgina web oficial del Consell Comarcal de La Noguera, entre altres, trobaràs més informació de rutes de tots els nivells de dificultat: www.ccnoguera.cat/nogueraturisme.
Et destaquem les més interessants i properes als apartaments que tenen inici al Monestir de Les Avellanes, situat a 5 minuts de Cal Ribero, i on trobarem un panell informatiu de les rutes.
– Ruta de Vilanova de la Sal (10,6 km): vorejant la població de Vilanova de la Sal pels camps cultivats i fins el Monestir de Les Avellanes, podem fer un tomb senzill de molt poca dificultat i per a tota la família.
– El bosc del Monestir de Les Avellanes (2.62 km): la gran extensió que envolta el Monestir de Les Avellanes custodia un bosc típicament de les nostres contrades. Aquest és un recorregut senzill i accessible per a tothom.
– El bosc de les Tisores (8,24 km): des del Monestir de Les Avellanes, se’ns presenta la ruta pel bosc de les Tisores. És tracta d’una ruta molt rica en diversitat de flora i la fauna típica dels boscos de la Noguera.
– Ruta d’Os de Balaguer (15.6 km): Des del Monestir de Les Avellanes podem dirigir-nos al poble d’Os de Balaguer per un camí agradable i senzill.
– El bosc de Privà i el seu castell (20 km): des del Monestir de Les Avellanes, se’ns presenta també una ruta més complexa on gaudirem d’un passeig pel bosc de Privà i per les ruïnes del Castell a la part més alta del turó. En el cas que vulguem continuar la ruta, podem arribar fins el Pantà de Camarasa (27 km).
No t’ho perdis…
· Festa Major de Vilanova de la Sal, Agost.
· Aplec de Sant Cap:
Cada 3 de febrer, des de temps molt antics, els habitants de Vilanova de la Sal, celebren l’Aplec del Sant Cap. Aquesta trobada consisteix en pujar a l’ermita del Sant Cap, celebrar una missa amb el cant del Goig dedicat al sant i un berenar de germanor.
També pots visitar l’ermita conjuntament amb altres punts d’interès i realització d’activitats de la zona a través de visites guiades concertades. Informa’t a www.ascalfo.cat
· Aplec de Montalegre, 1 de Maig:
La celebració consisteix en una missa a l’aire lliure (davant l’ermita).
Desprès, els assistents que ho desitgen, reunits en grups d’amics, comparteixen dinar a la font de les Fontanelles.
Cal destacar que alguns dels assistents aprofiten aquesta trobada per fer-la com una excursió pujant a peu, en bicicleta o fins i tot, a cavall.